Ontstaansgeschiedenis

House of Design bestaat sinds 1996. Van 1997 t/m 2000 heeft House of Design in samenwerking met Galerie KIS in Amsterdam wel tentoonstellingen in Zuidlaren georganiseerd, maar toch wilde House of Design nog meer persoonlijk contact met publiek en ontwerpers.

In 2007 heeft House of Design samen met Paulien excursions Design en Architectuur fietsroutes georganiseerd, ook tijdens Wonen&Co de beurs. Er was veel vraag naar en men wilde wel graag meer ontwerpers bezoeken. Het idee voor een Open Design Dag is toen ontstaan.

In 2008 en 2009 heeft House of Design de Open Design Dag georganiseerd. Alle ontwerpers in de stad en provincie Groningen openden hun werkplaatsen, ateliers, studio’s en winkels voor publiek. Geïnteresseerden uit heel Nederland kwamen hier op af. Dit werd volledig gefinancierd uit eigen middelen en bijdragen van ontwerpers.

In 2010 werd het een weekend Design in Groningen, met als thema ‘duurzaamheid’.
Vrijdag een Duurzame Design Pressure Cooker, zaterdag een seminar: ‘Duurzaam Design loont!’ en Zondag een Open Design Dag met groene route. Het programma op vrijdag en zaterdag werd gefinancierd uit eigen middelen en bijdragen van Syntens, bedrijven en deelnemers aan het seminar. De zondag werd gefinancierd uit eigen middelen, bijdragen van ontwerpers, sponsoring van Wonen&Co en Vos Interieur en subsidie van de Kunstraad.

In 2011 wordt het weekend uitgebreid met de donderdag, en het evenement heet nu eenvoudigweg ‘Design in Groningen’. House of Design heeft Vos Interieur, Academie Minerva en het Groninger Museum gevraagd zich erbij aan te sluiten. Bij de financiering zijn nog meer partijen betrokken, waardoor we het programma nog boeiender en veelzijdiger hebben kunnen maken.

2012 is een erg druk jaar geweest en een aantal losse projecten die als kruimeltjes naar DesignXPO werden uitgestrooid. Deze kruimeltjes hadden allen iets  te maken met het thema Biobased. Een voorbeeld van deze kruimeltjes is bijvoorbeeld de expositie tijden Open Ebbinge 2012 op het Ebbingekwartier.

Vanaf 2013 zal het jaarlijks terugkerende evenement Design in Groningen gehouden worden onder de naam DesignXPO. Deze keuze is gemaakt omdat de term het evenement niet langer dekte. De provincie Fryslan heeft ook aangegeven graag met House of Design als initiatiefnemer het evenement DesignXPO te willen organiseren in Leeuwarden. En dat gaan we doen op 29 en 30 november 2013.

Vandaar dat de naam vanaf 2013 van Design in Groningen is veranderd in DesignXPO