Over DesignXPO

DesignXPO is een jaarlijks terugkerend designevent in Groningen dat als doel heeft design en designers uit Groningen op de kaart te zetten. Initiatiefnemer is House of Design. Samen met een aantal vaste partners proberen we een interessant en gevarieerd programma voor de designliefhebber aan te bieden waarin de nieuwste ontwerpen en ontwikkelingen aan bod komen.

Door de jaren heen vormen de Open Design Dagen een vast onderdeel van het programma. Groninger designers stellen hun studio of werkplaats open voor publiek om te laten zien wat ze maken en hoe hun ontwerpen tot stand komen. We hebben verschillende routekaarten samengesteld met de deelnemende studio’s en designwinkels. Deze zijn direct te downloaden, maar ook verkrijgbaar bij het startpunt in de Loods van het Ebbingekwartierterrein.  De routes kunnen lopend of per fiets of met de auto afgelegd worden. Ook in de verschillende tentoonstellingsruimtes op de vaste locaties in het programma zijn de nieuwste ontwerpen te zien van designers uit het Noorden.

Biobased
Het thema van DesignXPO dit jaar is Biobased Design. Producten die worden gemaakt van plantaardig materiaal dat hernieuwbaar gebruikt kan worden. Groningen heeft op dat gebied veel te bieden o.a. bioplastic, hennep en vlas. In het project Future Products hebben een aantal Groninger ontwerpers  nieuwe producten gemaakt met als uitgangspunt een combinatie van twee biobased materialen. Het resultaat is te zien op de XPO Biobased Design in de Loods op het Ebbingekwartierterrein.
In het Groninger Museum zal conservator Egge Knol een lezing houden over Biobased design door de jaren heen en kunnen kinderen in een workshop hun eigen ontwerp 3D-printen in biobased plastic. In het Paleis kun je ook terecht voor een demonstratie 3D-printen met biobased materialen.  Jong ontwerptalent van Academie Minerva laat in de tentoonstelling Superuse zien wat er met afgedankt materiaal van stoel tot lampenkap gemaakt kan worden. Bij Vos Interieur is o.a. de nieuwe collectie te zien van het Nederlandse designmerk Imperfect design met producten van gerecycled glas.

Naast open studio’s zijn er bijzondere tentoonstellingen, rondleidingen, workshops, demo’s en lezingen. Maar vooral veel design. Kortom een gevarieerd programma dat de nieuwste en meest innovatieve ontwerpen van het Noorden laat zien.

DesignXPO vindt van vrijdag 24 t/m zondag mei 2013 plaats op verschillende locaties in Groningen. Niet alle locaties zijn het hele weekend open en sommige tentoonstellingen zijn ook na DesignXPO nog te zien. Kijk voor de exacte openingstijden in het programma.

DesignXPO
Hoofdlocatie Loods Ebbingekwartier

Kolendrift 7
9701 BS  Groningen

Openingstijden
Zaterdag 25 mei :11:00 uur – 20:00 uur
Zondag 26 mei: 11:00 uur – 20:00 uur

Naast DesignXPO vindt er in Groningen het festival Timeshift plaats.
In het kader van Timeshift zal de XPO Biobased Design langer te zien zijn van ma 27 mei t/m vrijdag 30 mei, open van 14:00 uur – 20:00 uur.